Zoeken in deze blog

zondag 11 maart 2012

11/03/12 A.S. La Jeunesse d'Esch 2 - 0 C.S. Fola Esch (Stade de la Frontière - 1.749 Toeschouwers)

Derby day in Luxemburg, benieuwd wat dat ging geven. Na al een leuke, gezapige voetbalmiddag te hebben beleefd bij Differdange was het hoog tijd om de auto in te springen en 20 minuten verder te rijden naar Esch-sur-Alzette, een stadje van 29.000 inwoners en tevens tweede grootste van het land.

De stad telt 2 voetbalclubs in de hoogste afdeling, Jeunesse d’Esch en het veel minder bekende Fola Esch, spelend in de liefdevolle roodwitte kleuren, eveneens gesticht door een Brit en tevens ook de oudste club van het land. Parkeren aan het stadion ging vrij vlot en we zagen dat het voetbal leefde. Overal liepen er supporters op weg naar het stadion, iets wat ik bij mijn andere wedstrijden in Luxemburg nog niet had gezien. Aan de kassa’s eveneens wat aanschuiven, je zag dat de wedstrijd leefde onder de plaatselijke bevolking. 7 Euro inkom, zelfs bij ons in de lagere afdelingen vragen ze meer.

Het stadion heeft zijn charmes, 2 zittribunes (waarvan 1 omgebouwde staantribune, waarschijnlijk voor Europees te spelen) en spijtig genoeg niets achter doel buiten reclameborden. Sfeer was er wel, de tribunes waren redelijk volgelopen en de Grenz United “ultras” deden hun best met gezangen en bengaals vuur, leuk om te bekijken.

De wedstrijd was er eentje op het scherp van de snee, je zag dat de eer van de stad op het spel stond en zo moest het ook zijn. Jeunesse kwam al vrij vroeg op voorsprong via een doelpunt dat paal binnen ging. Het bleef leuk om volgen, kansjes aan beide kanten maar geen doelpunten meer in de eerste helft.

In de tweede helft gingen beide clubs op hun elan door, Fola zocht de aansluiting en Jeunesse wilde de overwinning veilig stellen. Het bleef spannend tot Jeunesse 5 minuten voor tijd een zuivere strafschop kreeg en zonder problemen werd omgezet. 2-0 en mach gespeeld, met nog wat bijhorende frustratie bij de roodwitte bezoekers zoals het wel wat hoort in een derby.

Het werd een Luxemburgse topdag voor ons met 2 hele leuke wedstrijden in een dito omgeving en stadions. Volgende keer RFCU Luxembourg nog eens bezoeken, zien wat dat geeft. Wat mij betreft is Luxemburg steeds meer als een ritje waard!